Magazín o bývaní

Ako na správne zazimovanie ovocných stromov?

686 0

Ovocné stromy vo vašej záhrade potrebujú pred zimou dôkladnú starostlivosť. Je potrebné sa o ne postarať ešte pred tým, ako udrú prvé mrazy. Čo všetko je potrebné urobiť, aby aj v ďalšom roku priniesli bohatú úrodu?

Prečo je dôležité stromy zazimovať?

Najdôležitejšou časťou stromu sú jeho korene a nepriaznivé počasie a výrazné zmeny teplôt vedia korene poškodiť. Taktiež kmeň stromu sa zmenami teplôt môže rozpínať a praskať. Praskliny sú potom ideálnym miestom pre škodcov.

Čo budete potrebovať?

Na prípravu záhrady pred zimou vám postačí základné náradie ako hrable a nožnice na konáre. Okrem toho si zaobstarajte aj jutový špagát a textíliu, ktorou budete stromy obaľovať.

Ako zazimovať stromy?

Vyčistite okolie stromu

Tento krok je pri zazimovaní dôležitý, ale často vynechávaný. Lístie, ktoré necháte popadané okolo stromu je živnou pôdou rôznych infekcií, ktoré sa prenášajú na stromy. Je preto dôležité lístie okolo stromu zhrabať. Nezabúdajte ani na korunu stromu a takzvané múmie teda zhnité a zosušené ovocie, ktoré na strome ostalo, treba zlikvidovať.

Mulčovanie

Slama, posekané lístie aj piliny. To všetko môžeme použiť na zakrytie okolia kmeňa, v okruhu približne do 120 cm. Mulčom šetriť nemusíte. Budete mať aspoň istotu, že korene budú v suchu a teple.

Natieranie kmeňa

Tento krok má hneď niekoľko výhod. Nielen, že chráni kmeň pred praskaním vplyvom teplotných výkyvov, ale zároveň ho chráni pred škodcami a aj dezinfikuje. Najčastejšie sa využíva vápenná farba. 

Ochráňte kmeň pred zverou

Zver má v zime nedostatok potravy, preto vyhľadáva každý zdroj, ktorý je v dosahu. Obalením kmeňa kvalitnou tkanou textíliou predídete vyhrýzaniu zverou a zároveň bude kmeň v suchu a teple.

Doprajte stromu dostatok vlahy

Najmä pri mladých stromoch je dôležité pred zazimovaním dostatočne strom poliať a dopriať mu tak dávku vlahy. Počkajte kým opadne lístie a nechajte vodu presiaknuť aspoň do hĺbky 30 cm.

Zdroj obrázku: Radovan1 / Shutterstock.com

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.