Všeobecný parameter o účinnosti odsávania je v tomto prípade len hrubým vodítkom. Najviac záleží na stavebnom riešení vašej kuchyne. Aj slabší digestor v dobrých podmienkach podá väčší výkon než drahý, premotorovaný, ale pracujúci v priestore.
Staré, ale stále platné pravidlo hovorí, že vzduch by sa mal v miestnosti vymeniť za hodinu asi desaťkrát. Keď bude mať vaša kuchyňa napríklad objem 35 m3, mali by ste mať prístroj o minimálnom výkone 350 m3. Z toho je vidieť, že podobný priestor (4×3 m) v bežnej stavebnej výške by mal obslúžiť prakticky každý odsávač na trhu.
Contents
Bez zákrut alebo do komína
Ideálne je, keď sa kuchyňa a jej odvetrávanie plánujú už pri stavbe. Nie nadarmo sa hovorí, že keď má vedenie odvetrávanie viac než dvanásť metrov a tri kolená, už ho nemusíte stavať, pretože digestor ako keby tam nebol.
Pre podobné situácie sa ponúkajú tzv. externé jednotky. To v podstate znamená, že digestor nemá motor. Ten sa umiestni až hore, napríklad do podkrovia, na vonkajší múr. Stojí to tisícky naviac za jednotku samotnú, i vstavba je zložitejšia, ale taká jednotka môže mať podstatne vyšší výkon, pretože nebude rušiť v interiéri.
Ostatne na hlučnosť si vo všeobecnosti dajte pozor už pri kúpe. Pýtajte sa nato, prečo niektorý komínový odsávač predávajú už za 80 eur a iný za 350. Buďte nekompromisní – nechajte si ho v predajni spustiť. Vy s ním budete tráviť hodiny a roky v kuchyni – nie predavač, ktorý vám vnútil výrobok z výpredaja. Komínové digestory nájdete tu: https://favi.sk/produkty/kategorie/digestory/kominove
- Digestor
Nezabudnite na klapku
Overte si či je výrobok vybavený spätnou klapkou, čo nemusí byť zvlášť u lacných digestorov pravidlom. Ide o to, aby v zime do kuchyne neprúdil komínom studený vzduch. A pred kúpou si zistite, že váš digestor odpovedá priemerom odvetrávania tomu, ktoré máte doma.
Kúzelná tryska
V súčasnej dobe nájdete na trhu zvláštne digestory, ktoré svojím tvarom vôbec nedávajú najavo, že by mohli pôsobiť ako funkčné odsávače.
Ďalšie modely sa predávajú ako ostrovčekové odsávače v podobe akejsi rúry, od ktorej by človek skôr čakal, že nám posvieti do hrnca.
Pred pár rokmi ale vývojári prišli s riešením odsávania pomocou trysky. V princípe: nasávajte vzduch cez úzku trysku. Tým vzduch dostane takú rýchlosť, že strháva všetky častice z okolia. Len tá cena je o niečo vyššia. Lenže ak má byť digestor stredom interiéru, čomu u ostrovčekového riešenia skutočne je, potom stojí zato, zaplatiť tých niekoľko stoviek eur naviac. Inšpirovať sa môžete napríklad na Favi.sk.
- Odsávač v kuchyni
Pár dôležitých drobností:
Nerobte si ilúzie o tom, že keď kúpite digestor s recirkuláciou, zbavíte sa pachu po rezňoch alebo hriankach. Ak to len trochu ide, voľte riešenie do komína. Aj keď vám predajcovia a výrobcovia budú tvrdiť niečo iné a budú hovoriť, ako táto technika v dnešnej dobe už pokročila.