Magazín o bývaní

Ako si zorganizovať špajzu?

55 0

Kuchyňa je srdce domova a stretávajú sa v nej viacerí členovia rodiny naraz. Je to miesto, ktoré je náročné na intenzitu pohybu, a preto by ste si v ňom mali urobiť dostatok voľného miesta. Do úložných priestorov kuchyne sa niekedy zmestí až 250 kg, čo je štvrť tony. Pokiaľ by sme fungovanie v nej mali prepočítať aj na vzdialenosť, ktorú tu prejdete, za viac ako 15 rokov to môže byť aj niečo cez 2000 km.

Špajza

Špajza (Zdoj: https://www.flickr.com/photos/gusilu/3779966492/)

Aj z tohto dôvodu je nutné si akýmkoľvek dostupným a možným riešením spríjemniť váš pobyt v jednotlivých miestnostiach. V kuchyni to bude jednoduchšie, ak si dokonale zariadite svoju špajzu. Špeciálny priestor, ktorý vám poslúži na odkladanie vecí, ktoré nechcete mať priamo v interiéri kuchyne.

Prečo je špajza dôležitá?

Táto miestnosť by mala byť rozmerovo menšia, no zároveň dostatočne veľká na to, aby ste v nej uložili všetko potrebné, nepotrebné a často krát aj nevzhľadné, ako sú napríklad práve zakúpené zemiaky.

Málokedy sa tu nachádza vykurovacie teleso-radiátor, vďaka čomu sa v špajze vytvára ideálna klíma na uskladnenie potravín, ktoré nemôžete nechať v rozohriatej kuchyni len tak bez povšimnutia. Samozrejme, že niekto na tieto účel využíva aj chladničku, no čo s vecami, pre ktoré sú jej rozmery nepostačujúce?

V špajze môže kvasiť kapusta, vyčkávať na vašu spotrebu zakúpený balík cukru, múky alebo cestovín. Zmestí sa tam aj väčšie kuchynské náradie a iné doplnky. Pomaly sa vám to začne zapĺňať a zrazu zisťujete, že nemáte prehľad. Treba to zorganizovať a vyhnete sa chaosu. Ako na to?

Potrebujete motiváciu

Často sa stáva, že v našom živote nedokážeme správne odhadnúť dôležitosť danej veci, a preto ju potom odkladáme na neskôr. Lenže práve na základe týchto skutočností si zbytočne spôsobujeme ďalšie komplikácie.

Neodkladajte generálne upratanie vašej špajze a vyhraďte si na to jeden víkend. Potrebujete k tomu motiváciu? My vám ju dáme.

Vďaka upratanej a dobre zorganizovanej špajze ušetríte čas peniaze. Budete presne vedieť, čo kde máte, ktorá vec vám skutočne chýba a nakoniec si takto vytvoríte obraz vašich stravovacích a kuchynských návykov.

(Zdroj: https://www.flickr.com/photos/134947886@N02/32977023252/)

Triedenie

Ako náhle ste si všetko dôležité premysleli, mali by ste začať s upratovaním, pri ktorom zistíte, že pôjde o tri hlavné faktory. Posudzovanie vecí podľa toho:

  • či sa vám páčia
  • aký majú dátum spotreby
  • a či ich skutočne ešte využívate

Ak máte v tom jasno, začnú sa vytvárať kôpky. Nebuďte prekvapení, ak budú väčšie a nenechajte sa odradiť, pokračujte!

Usporiadajte položky vo vašej komore podľa skupín a nie podľa veľkosti

Tu sú niektoré bežné zoskupenia:

  • Plechovky
  • Tašky s občerstvením
  • Fľaše z olejov a octu
  • Koše na korenie
  • Krabice na sypké veci (ryža, obilniny, cestoviny)

Nie len, že je to logické, ale zmysel to bude dávať aj vášmu vareniu. Ak máte tieto veci roztriedené podľa skupín, až potom premýšľajte o ich usporiadaní v nich podľa veľkosti. Na počutie sa to môže zdať náročné, no v skutočnosti je to naopak veľmi jednoduché.

Aj v špajze môžete mať vytvorené zóny, ktoré budete kontrolovať podľa časových úsekov.

  • týždenná-najbežnejšia denná spotreba potravín, ktoré by mali byť najdostupnejšie. Tu je nutné triediť, kontrolovať a upratovať častejšie;
  • mesačná-priebežné potraviny a suroviny, ktoré využívate menej často, no musia sa z času na čas prekontrolovať a vymeniť;
  • sezónna-spotreba, ktorá organizovanie v špajze obmedzuje na jednotlivé obdobia. Väčšie množstvo zeleniny a ovocia, zemiakov a podobne;

Úložné priestory

Zavítajte do niektorého z obchodných domov s tematikou kuchyne, alebo si vyhľadajte tento sortiment na internete. Zistíte, že s modernými úložnými priestormi dokážete ušetriť veľmi veľa miesta. Môžete sa nechať priamo tam inšpirovať dizajnom, alebo si vytvoriť svoj.

Požadovaný efekt a úlohu najlepšie splnia závesné systémy, policové regály so špeciálnymi priečkami a najrôznejšie druhy nádob od plastových, kovových, kameninových, drevených až po sklenené.

Hmotnosť

Aj tá môže pri fungovaní v špajze rozhodovať. Veľmi veľa ľudí si nakupuje veci do zásoby, ktoré sú balené po viacerých kusoch v jednom balíku. Logicky je ich váha potom vyššia. Policové systémy sú v dnešnej dobe kvalitné a pevné, no ani tak by sme vám neodporúčali väčšie hmotnosti umiestňovať do horných častí. V úrovni očí nechajte ľahšie veci a bežné potraviny dennej spotreby.

Nezabudnite, že potraviny a suroviny vydržia vo vašej špajze tak dlho, ako dobre sa postaráte o ich uskladnenie. Vašu novú organizačnú schému si dlhodobo udržujte v pamäti. Ak budete niektoré veci kontrolovať pravidelne, vyhnete sa neporiadku a celému procesu nového organizovania, ktorý sme vám predstavili.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.